Orașele în centrul luptei europene pentru echitate în materie de locuințe
Acesta este mesajul din spatele inițiativei „Orașe implicate în dreptul la locuință”, un parteneriat inovator între predecesorul EUI, Urban Innovative Actions și URBACT. Inițiativa a fost lansată în 2020 pentru a oferi sprijin și inspirație pentru administrațiile orașelor care pun în aplicare politici în materie de locuire. Aceasta a generat diverse schimburi și învățare între orașe, stimulând activitatea Comisiei Europene privind locuințele în orașe și Agenda urbană a UE privind locuințele la prețuri accesibile.
De atunci, provocările legate de locuințe nu au făcut decât să se intensifice. După cum a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula Van der Leyen, în Parlamentul European în iulie 2024: „Europa se confruntă cu o criză a locuințelor; sunt afectate persoane de toate vârstele și familii de toate dimensiunile. Prețurile și chiriile cresc vertiginos. Oamenii se străduiesc să găsească locuințe la prețuri accesibile”. Recunoscând necesitatea unei acțiuni urgente, ea a numit o Comisie pentru energie și locuințe.
Locuințele sunt fundamentale pentru sănătatea, bunăstarea și capacitatea noastră de a trăi în siguranță și cu demnitate. Așadar, ce fac administrațiile urbane pentru a lupta pentru o locuință echitabilă?
Orașele care sprijină locuințele colaborative
Prin sprijinirea locuințelor colaborative, neorientate către piață, orașele pot face o diferență reală. Printre exemple se numără locuințele comune participative, conduse de comunitate, construcțiile în regie proprie, cooperativele, fondurile funciare comunitare și inițiativele de locuințe ecologice.
Fuenlabrada (Spania)
Implicarea municipalităților variază foarte mult în UE - în funcție de legislație și de competențele locale. O inițiativă notabilă este cea din Fuenlabrada (Spania), unde proiectul SHARE va lansa un model de schimb între generații. Prin intermediul acestui proiect, rezidenții în vârstă își pot oferi apartamentele din centrul orașului tinerilor care au nevoie de locuințe la prețuri accesibile. În schimb, aceștia vor avea posibilitatea de a se muta într-o nouă clădire rezidențială colaborativă care oferă spații și servicii comune, ajutându-i să rămână independenți pentru mai mult timp.
Bruxelles (Belgia)
Multe proiecte se concentrează pe promovarea conexiunilor și a sprijinului reciproc într-o singură clădire sau într-un singur cartier. Să luăm, de exemplu, proiectul de locuințe intergenerațional, feminist și colaborativ CALICO, co-gestionat de autoritatea regională pentru locuințe din Bruxelles și de Community Land Trust Bruxelles. Grupuri vulnerabile precum femeile în vârstă, mamele singure și familiile cu venituri mici locuiesc în unități individuale dintr-o clădire cu mai multe etaje. Modelul utilizează un Community Land Trust anti-speculativ pentru a asigura accesibilitatea pe termen lung.
Budapesta (Ungaria)
În districtul Zugló din Budapesta, spații de locuit ecologice au fost create în comun în locuințe sociale renovate prin intermediul proiectului E-Co-Housing - cu mentorat de grup pentru a încuraja asistența reciprocă între diverse gospodării. Municipalitatea intenționează să numească un profesionist care să sprijine comunitatea pe măsură ce aceasta se dezvoltă.
Cu politicile adecvate, locuințele în colaborare pot îmbunătăți accesul la locuințe adecvate și durabile, alături de programele publice de locuințe sociale, contribuind la punerea nevoilor rezidenților înaintea profiturilor private.
Nimeni nu este lăsat în urmă
Un punct comun al acestor acțiuni este angajamentul de a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă. În timpul pandemiei Covid, multe autorități publice au luat măsuri excepționale pentru a proteja persoanele vulnerabile, inclusiv moratorii privind plata chiriilor, interdicții de evacuare, trimiteri pentru plata ipotecilor, cazare temporară pentru persoanele fără adăpost sau suspendarea deconectării utilităților.
Sunt necesare soluții pe termen lung pentru a rezolva problema lipsei de locuințe și a construi comunități reziliente. În Egaleo, în vestul Atenei, proiectul Rock the Block al EUI îi implică pe locuitori în elaborarea unor „planuri de acțiune Polykatoikies” pentru blocurile urbane cu destinație mixtă. Proiectul promovează eficiența energetică și incluziunea, oferind în același timp un „Co-living Hub” pentru dezvoltarea comunității și un „Housing Office” municipal care oferă sprijin și consiliere gratuite.
Egaleo (Grecia)
Abordarea durabilă a Atenei include un program de integrare pentru refugiați, alături de alte componente esențiale precum: educație, ocuparea forței de muncă și implicarea în comunitate. Proiectul Curing the Limbo a conectat aproape 300 de persoane cu proprietari de locuințe. Sprijinul a inclus consiliere privind procedurile de închiriere și subvenții temporare în numerar. Ca rezultat, o soluție dinamică bazată pe modelul agenției sociale de închiriere a fost propusă în cadrul politicii în domeniul locuințelor de municipalitatea Atena.
Atena (Grecia)
Orașele utilizează datele în mod inovator. În Budapesta, de exemplu, activitatea de combatere a excluziunii locative include transformarea clădirilor publice neutilizate în locuințe sociale eficiente din punct de vedere energetic. Proiectul AHA include un sistem de avertizare rapidă bazat pe date pentru a identifica gospodăriile expuse riscului de a acumula restanțe la plata chiriilor și de sărăcie energetică, stabilind o legătură eficientă între serviciile publice, furnizorii de servicii sociale și municipalități pentru a sprijini persoanele vulnerabile.
Budapesta (Ungaria)
Sectorul imobiliar
La baza întregii probleme se află transformarea locuințelor în vehicule pentru investiții globale. Piețele imobiliare supraevaluate riscă să scoată locuitorii din propriile case. Problema se agravează pe măsură ce guvernele vând locuințe sociale publice și terenuri pentru dezvoltare privată, reducând în același timp sistemele de asistență socială.
Ca răspuns, inițiativa „Orașe implicate în dreptul la locuință” sugerează guvernului să ia o serie de măsuri pentru a promova echitatea pe piața locuințelor, inclusiv:
- Oprirea vânzării de acțiuni și terenuri proprietate publică către dezvoltatori privați.
- Răscumpărarea proprietăților privatizate pentru locuințe sociale publice.
Viena reprezintă un exemplu de oraș care acționează pentru a preveni vânzările speculative și pentru a asigura locuințe la prețuri accesibile. 62% dintre locuitorii săi trăiesc în locuințe sociale sau subvenționate.
„Spre deosebire de alte mari capitale europene, cum ar fi Berlinul, municipalitatea nu și-a vândut fondul imobiliar în perioada postbelică”, au declarat Christian Schantl și Susanne Bauer, de la compania municipală de gestionare a proprietăților Wiener Wohnen (Le Monde, ianuarie 2019).
Acest lucru permite orașului să influențeze piața imobiliară și să stabilească standarde ridicate. În 2019, confruntându-se cu presiunea investitorilor internaționali care umflă prețurile terenurilor, Viena a introdus reglementări care limitează accesul investitorilor la proprietățile imobiliare pentru locuințe la prețuri accesibile.
Legea construcțiilor din Viena a fost modificată pentru a limita specula cu terenuri. Două treimi din unitățile rezidențiale nou construite în zonele desemnate pentru locuințe subvenționate trebuie să fie acum accesibile, chiriile fiind plafonate, iar unitățile neputând fi vândute timp de 40 de ani.
Soluțiile de locuire dezvoltate la nivelul orașelor sunt mai importante ca niciodată
„Administrațiile orașelor, în colaborare cu diferite niveluri de guvernare, joacă un rol crucial în investiția și asigurarea disponibilității unor locuințe la prețuri accesibile, sigure și demne”, spune Laura Colini, expert UIA/URBACT responsabil de inițiativa «Orașe implicate în dreptul la locuință». „Orașele sunt dornice să facă schimb și să învețe despre politicile, reglementările, proiectele și inițiativele care abordează provocările actuale legate de locuințe și demonstrează fezabilitatea realizării dreptului la locuință în practică.”
Pentru o analiză detaliată a situației locuințelor, puteți consulta cea de-a 9-a ediție a Overview of Housing Exclusion in Europe, publicată recent. Proiectele UIA și EUI pot fi o sursă de inspirație, consultați studiul „Cities engaging in the right to housing” și utilizați ca sursă de inspirație proiectele EUI.