Demitizarea procesului de transfer al acțiunilor inovatoare
Transferul inovării începe aici
Săptămâna aceasta marchează un pas important pentru proiectele de acțiuni inovatoare aprobate în cadrul primului apel al EUI. În timp ce alții încep să își pregătească bagajele pentru vacanța de vară, orașul portughez Viana do Castelo se pregătește să găzduiască vizitatori internaționali. Acesta a fost unul dintre cele paisprezece orașe care au implementat cu succes un proiect aprobat în primul apel pentru acțiuni inovatoare al EUI și anume, proiectul Viana S+T+ARTS, axat pe atragerea de talente în domeniul economiei albastre. Viana do Castelo va fi prima dintre aceste 14 autorități urbane principale care își vor începe activitatea de transfer. Astfel, orașele Brest, Brescia și Comarca de Farol i se vor alătura pentru vizita de deschidere.
În lunile următoare, celelalte 13 orașe vor demara activități de transfer de inovare. Acest articol va examina transferul de inovare, va arunca o privire asupra modului în care acesta va funcționa și, cel mai important, va reflecta asupra importanței acestui proces.
Valoarea scalării
Să începem cu ultimul punct - de ce este important transferul de inovare? Răspunsul este destul de simplu. Inițiativa UE a aprobat deja 36 de proiecte inovatoare în primele două apeluri, alte proiecte urmând să înceapă în primăvara anului 2025. Transferul va face ca rezultatele acestor proiecte să se extindă dincolo de orașele beneficiare, fiecare autoritate urbană principală împărtășind experiența sa cu alte trei orașe. Un calcul aritmetic rapid ne spune că, numai în aceste prime două runde, 144 de orașe vor împărtăși călătoria inovării, iar multe altele vor urma.
Dar ce este mai exact transferul de inovare...?
Pentru EUI, transferul de inovare are două dimensiuni principale. Prima se referă la conceptul de inovare. În cazul primului val de proiecte de acțiuni inovatoare, care s-a axat pe Noul Bauhaus european, acest lucru va permite partenerilor de transfer să investigheze potențialul de replicare a modelului de inovare. Desigur, acesta este rareori un proces de tip "copy paste". Este de așteptat ca partenerii de transfer să exploreze modalități de adaptare a inovației originale în conformitate cu propriul context și propriile priorități.
A doua dimensiune a procesului de transfer se concentrează asupra așa-numitului "ecosistem de inovare", unde ambiția este de a consolida capacitatea de inovare a orașelor din întreaga UE. Din această perspectivă, accentul se pune pe structurile, parteneriatele și mecanismele locale care favorizează abordările de succes în materie de inovare. Ca exemplu de succes în acest sens, am putea lua Fuenlabrada, din Spania. Acesta este un oraș mic, cu o populație de sub 200 000 de locuitori, care a obținut finanțare pentru două proiecte de acțiuni inovatoare (unul în cadrul UIA, celălalt în cadrul EUI).
Noul proiect Fuenlabrada, SHARE, propune o soluție radicală pentru a aborda provocarea comună a accesibilității locuințelor cu care se confruntă tinerii, prin intermediul unui concept intergenerațional de pionierat. Partenerii de transfer care vor veni în oraș pentru vizita din septembrie sunt dornici să înțeleagă pe deplin ideea inovatoare, dar și să obțină informații despre factorii care au contribuit la proiectarea și implementarea cu succes de către Fuenlabrada a acesteia.
Și cum vor funcționa toate acestea....?
În loc să aibă o "mare dezvăluire" la finalul proiectului, partenerii de transfer sunt implicați încă din stadiile incipiente. Astfel, li se oferă un loc în primul rând pentru întreaga călătorie a inovării. Dar ei nu sunt pur și simplu acolo ca niște vase goale care așteaptă să fie umplute cu cunoștințe. Dimpotrivă, ei sunt încurajați să își asume un rol activ și să contribuie pe deplin la punerea în aplicare a conceptului de acțiuni inovatoare. Aceasta este o stradă cu două sensuri, în care autoritățile urbane principale inteligente vor maximiza pe deplin know-how-ul pe care partenerii de transfer îl pot aduce.
Această călătorie începe cu crearea unei înțelegeri profunde a conceptului în sine, sprijinită de echipa de experți în transfer EUI, care va elabora un card de identificare a inovării după vizita la fața locului. Pe baza acestuia, partenerii de transfer vor analiza posibilitatea de a adapta conceptul la propriul context, elaborând propriul proces de transfer, ce va include proiectarea și pilotarea unui prototip local bazat pe conceptul acțiuni inovative. În practică, va fi elaborat un plan comun pentru toți partenerii, cu posibilitatea ca fiecare să își personalizeze propriul parcurs, reflectând punctul de plecare și prioritățile lor specifice.
În cele din urmă, cum arată succesul?
Viziunea pe termen lung este de a genera o multitudine de proiecte inovatoare de succes, care să abordeze principalele provocări ale dezvoltării urbane durabile în orașe europene de toate dimensiunile. Procesul de transfer va sprijini conceperea, dezvoltarea și eventuala punere în aplicare a unui nou val de inovare, îmbunătățind astfel orașele noastre și viața cetățenilor UE.
În plus, EUI va îmbunătăți capacitatea de inovare a orașelor participante. La rândul lor acestea își vor fi consolida propriile ecosisteme de inovare, pregătindu-se pentru oportunitățile și provocările care le așteaptă. Reprezentați o autoritate urbană și doriți să fiți parte din acest proces? Consultați ghidul aplicantului pentru cel de-al treilea apel pe tema tranziției energetice și a tehnologiei în orașe, deschis până la 14 octombrie 2024.