City-to-city exchanges: Lille și Torino, inspirate reciproc de proiectele lor de transformare urbană
Una dintre principalele provocări pe care Metropola Europeană Lille le abordează în prezent este reconversia zonelor industriale dezafectate, situate de-a lungul râurilor. Transformarea uneia dintre aceste zone de-a lungul râului Deûle într-un nou parc metropolitan pare deosebit de ambițioasă, într-o regiune încă profund afectată de dezindustrializare deoarece aceasta poate servi drept exemplu pentru crearea altor spații durabile multifuncționale.
Utilizarea unor strategii similare aplicate de alte orașe din Europa ca sursă de inspirație reprezintă o soluție interesantă pentru a integra în procesul de planificare idei noi privind funcțiile inovatoare, sistemele de gestionare și resursele pentru punerea în aplicare a proiectului.
Autoritatea metropolitană din Lille a decis să aplice în cadrul apelului EUI City-to-City Exchanges cu o propunere privind transformarea urbană și crearea de parcuri, cu scopul de a explora inițiativele de reconversie a fostelor situri industriale desfășurate de orașul Torino de-a lungul râurilor sale. Torino a fost ales ca oraș pereche mai ales pentru că a desfășurat un proces integrat de regenerare urbană care a transformat zonele din jurul cursurilor sale de apă în areale de testare pentru soluții inovatoare bazate pe natură, puse în aplicare în colaborare cu comunitatea locală.
Vizitele la Torino și Lille
În noiembrie 2023, o delegație formată din patru oficiali ai Metropolei Europene Lille și, pe cheltuiala lor, trei primari ai municipalităților traversate de proiectul parcului Bords de Deûle 2040 au efectuat prima vizită de trei zile la Torino.
Programul dens de vizite pe teren a oferit ocazia de a explora locuri emblematice ale transformării post-industriale a malurilor râului Torino, cum ar fi parcul Dora, care a transformat un fost cartier de producție auto într-un parc urban.
Vizita delegației din Lille la Torino a fost o ocazie importantă de a afla mai multe despre alte proiecte cofinanțate de UE, desfășurate de-a lungul zonelor riverane, cum ar fi proiectul UIA ToNite, care a promovat siguranța spațiilor publice în două zone situate de-a lungul râului Dora, dar și de a explora inițiativele vibrante de angajament civic active la nivel de cartier.
În ianuarie 2024, delegația din Torino a vizitat zona metropolitană Lille, tema vizitei fiind regenerarea fostelor zone industriale și inițiativele de promovare a ecologizării urbane și a durabilității.
Vizita la Fives Cail, o zonă abandonată de 25 de hectare transformată într-un cartier ecologic, a evidențiat unele dintre cele mai interesante experiențe realizate în cadrul proiectului UIA TAST'in'FIVES, care a promovat agricultura urbană durabilă, creând în același timp noi spații comune pentru comunitatea locală.
O plimbare cu barca de-a lungul râului Deûle a oferit o imagine de ansamblu a principalelor provocări în materie de dezvoltare durabilă în comunele traversate de proiectul Bords de Deûle, care impementează acțiuni ce vizează regenerarea zonelor subutilizate și tranziția ecologică.
Principalele concluzii
Concluziile principale pe care Lille le-a preluat în urma schimburilor cu orașul Torino s-au concentrat pe : instrumentele de reglementare pentru consolidarea implicării civice și a gestionării colaborative a zonelor verzi, strategiile integrate de promovare a proiectelor inovatoare de regenerare urbană prin utilizarea fondurilor UE și colaborarea dintre sectorul public și cel privat pentru crearea de noi servicii .
"Privind la ceea ce a făcut Torino, înțelegem că ne îndreptăm în direcția bună. Am văzut exemple excelente de colaborare cu locuitorii și cu societatea civilă, care ne-au oferit sugestii utile cu privire la diferite modele de gestionare colaborativă a spațiilor publice și de îmbunătățire a cooperării cu sectorul privat pentru a urmări schimbarea pe care dorim să o vedem în Bords de Deûle", spune Dominique Legrand, primarul din Marquette-lez-Lille.
Vizitând diferite locații din zona metropolitană Lille am înțeles diversitatea soluțiilor puse în aplicare într-o zonă care a făcut din revitalizarea zonelor industriale și a zonelor industriale dezafectate o piatră de temelie pentru promovarea de noi servicii pentru creșterea socială și economică.
Mecanismele de colaborare instituțională între municipalitățile din zona metropolitană Lille și strategiile care combină regenerarea urbană și promovarea biodiversității și a zonelor verzi prin utilizarea temporară a spațiilor publice și a infrastructurilor au fost considerate de delegația din Torino drept lecții importante ce trebuie învățate din vizita la Lille.
"Schimburile cu partenerii din Lille au fost importante pentru compararea diferitelor culturi ale guvernanței publice și ne propunem să le continuăm și după încheierea proiectului, implicând alte zone urbane și metropolitane care se confruntă cu provocări similare", a declarat Francesco Tresso, viceprimar cu atribuții în gestionarea parcurilor publice și malurilor râurilor din Torino.
Sprijinul oferit de moderator și de Secretariatul EUI
Metropola europeană din Lille și Torino au beneficiat de sprijinul unui moderator, ales dintr-o listă furnizată de Secretariatul EUI, care le-a ajutat să definitiveze agenda și a facilitat întâlnirile, încurajând implicarea activă a tuturor participanților și sprijinind evidențierea principalelor elemente de interes și a viitoarelor căi de colaborare.
Secretariatul EUI oferă sprijin solicitanților pentru a identifica orașe similare în vederea elaborării de propuneri de schimburi de cunoștințe privind provocările în dezvoltarea urbană durabilă. Puteți citi mai multe și transmite aplicațiile aici.